Reklam ajansı türleri nelerdir, ne işe yararlar? | Venüs Ajans - Dijital reklam ajansı, izmir web tasarım ajansı, sosyal medya yönetimi, kurumsal ve profesyonel SEO

Reklam ajansı türleri nelerdir, ne işe yararlar?

Reklam ajansı türleri nelerdir, ne işe yararlar?

21 Şubat 2021 Pazar

Geleneksel Reklam Ajansları

Geleneksel reklam ajansları müşterilerine kurumsal kimlik, logo tasarımı, broşür ve katalog gibi baskı işleri, gazete dergi ilanları, radyo ve TV reklamları gibi konularda hizmet verirler. Eğer yeni kurulan bir firmaysanız veya markanızı yenilemeyi düşünüyorsanız bu türde bir ajansla çalışacaksınız demektir.

Bu tarz ajanslar genellikle kendi içerisinde bir kreatif ekip de bulundurur veya kreatif ajanslarla ortak işlere imza atabilirler.

Dijital Reklam Ajansı

Dijital reklam ajansları, günümüzde en hızlı büyüyen ajans türüdür. Müşterilerine dijital ortamda yer alan her konuda hizmet verebilirler. Web sitesi tasarımı, web yazılım projeleri, mobil uygulama yazılımları, sosyal medya içerik ve post tasarımı üretimi, Google Ads ve sosyal medya reklamları, e-ticaret web siteleri, banner tasarımları, dijital pazarlama, strateji geliştirme, hosting, alan adı alımı ve yönetimi gibi konularda hizmet verirler. Günümüzde dijital ajanslar fotoğraf ve video çekim ekiplerini de içlerinde barındırmaktadır. Dijital ajanslar, standartların korunması açısından, markanın kreatif ajansı, geleneksel ajansı, marka danışmanlık ajansı ve bilişim ekibiyle birlikte uyumlu şekilde çalışabilirler.

Marka Danışmanlık Ajansı

Marka danışmanlık ajansları, markanın iletişim stratejisini ve konumlandırmasını planlayan, üreten çok hassas bir ajans türüdür. Bu konuda doğru ajans seçimi çok önemlidir. Markanın temellerini oluşturan bu stratejiler sizi gitmek istediğiniz hedeflere ulaştırır veya ulaştırmaz. Bazı marka ajansları kendi içlerinde kurumsal kimlik, kreatif çalışmalar ve grafik tasarım işleri de yapabilmektedirler. 

Medya Satın Alma ve Planlama Ajansı

Medya satın alma ve planlama ajansları genellikle TV, radyo, yazılı basın, reklam panoları, outdoor reklamlarının planlanması ve satın alınması konularında müşterilerine hizmet vermektedirler. Büyük bir markanız varsa bu türdeki bir ajans, size oldukça faydalı olabilir, maliyetlerinizin bir nebze de olsa düşmesine ve en önemlisi reklamların sonuçlarının tek elden ölçülmesine imkan sağlayabilir.

Not: "Biz her şeyi yaparız." diyen reklam ajanslarının referanslarını, hizmet bazında mutlaka inceleyin. Unutmayın her şeyi çok iyi yapan bir ajans yoktur veya çok azdır; her şeyi çok iyi yapmak için yüzlerce kişilik ekipler ve bir o kadar da ciddi bir organizasyon gereklidir. Bu yüzden ihtiyacınıza en uygun ajansı seçerek, uzun yıllar başarılı ve istikrarlı hizmet alabilirsiniz. Orta üstü bir markanın en az 3-4 farklı türde ajansla çalışıyor olması sağlıklı bir yaklaşım olarak düşünülebilir.