En iyi e-posta servisleri (G-Suite, Microsoft 365, Yandex) | Venüs Ajans - Dijital reklam ajansı, izmir web tasarım ajansı, sosyal medya yönetimi, kurumsal ve profesyonel SEO

En iyi e-posta servisleri (G-Suite, Microsoft 365, Yandex)

En iyi e-posta servisleri (G-Suite, Microsoft 365, Yandex)

28 Eylül 2021 Salı

Bugünkü yazımızda hepimizin en sık kullandığı e-posta servisleri hakkında bilgiler bulacaksınız. İş hayatında her gün belki onlarca, yüzlerce e-posta alıp göndeririz. Zaman zaman yaşadığımız sıkıntılar da oluyordur elbette. Bunlardan en önemlileri e-posta hesaplarının sağlıklı çalışmaması, çok fazla spam almak, e-postalarımızın ulaşmaması, çeşitli güvenlik sorunları..vb. Tüm bunların bir çözüme kavuşturulması için tüm tarafların yapması gerekenler bulunuyor. Bu taraflardan birincisi, e-posta kullanıcısı ne yapabilir? İkincisi, e-postaların yönetiminden sorumlu birim ne yapabilir?


E-posta yöneticisinin yapması gereken, e-posta hizmetini iyi bir yerden almalıdır ki çalışanlar güvenli bir şekilde e-posta alıp gönderebilsin ve firma gelen talepleri kaçırmasın. Eğer bir talep geliyorsa ve o talep alınamıyorsa bu büyük bir sorundur. Firma sahibinin, IT ekibinin veya teknik diğer birimlerin bu gibi durumları fark edip önlem alması gereklidir. Aşağıda genel anlamda e-posta sistemlerini göreceksiniz. Hepsi için kısa bilgileri ve gerekli linkleri de sizinle paylaştık.

1- Google Workspace 
Google tarafından ücretli verilen bir servistir. Kurumlar Google altyapısını kullanarak, kurumsal e-postalarını yönetirler. 2021 yılı itibari ile e-posta başına fiyatları aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz. Giriş versiyonunda kişi başına 30 GB alan verilmektedir. Bu yıllarca yeterli bir alandır. Alan yetmediği durumlarda ek alan da satın alabilirsiniz, bu imkan da sağlanmıştır. Google Workspace, gerçekten sağlıklı bir hizmettir. Birçok kurumsal firma bu şekilde kullanım sağlamaktadır. Spam filtreleri, virüs koruma, e-posta ulaşım oranları gayet başarılıdır. Sorunsuz bir şekilde uzun yıllar kullanabilirsiniz.
https://workspace.google.com/intl/tr/pricing.html


2- Microsoft 365
Microsoft tarafından ücretli verilen bir servistir. Kurumlar Microsoft altyapısını kullanarak, kurumsal e-postalarını yönetirler. 2021 yılı itibari ile e-posta başına fiyatlara aşağıdaki linkten bakabilirsiniz. Google ile benzer kalitede olan Microsoft 365 de gerçekten sağlıklı bir hizmettir. Birçok kurumsal firma yine bu şekilde kullanım sağlamaktadır. Spam filtreleri, virüs koruma, e-posta ulaşım oranları gayet başarılıdır. Sorunsuz bir şekilde uzun yıllar kullanabilirsiniz.
Fiyatlar ve detaylar için:
https://www.microsoft.com/tr-tr/microsoft-365/business


3- Yandex 360 for Business
Bu servis de Yandex tarafından verilmektedir. 10 GB e-posta alanı ücretsiz verilmektedir. Firmanız veya alan adınız için bu servisi kullanabilirsiniz. Türkiye'de birçok firmanın tercihidir. Ücretsiz olduğu için çok tercih edilen bu servis genel anlamda sağlıklı çalışmaktadır. Yukarıdaki ücretli sistemler kadar kaliteli hizmeti olmayabilir ancak KOBİ tarzındaki birçok firmanın işini çok rahatlıkla görecektir. Başarılı bir servis olarak not verebiliriz buna da.
Detaylı bilgi için:
https://360.yandex.com/business/


4- Linux e-posta sistemi
Linux sunucularda çalışan bu e-posta servisleri daha sağlıklıdır. Ancak bu da ciddi ve sürekli bakım gerektirir. Windows sistemine göre daha iyi olmasına rağmen sorun yaşama olasılığınız yine bulunmaktadır. Özellikle spam filtreleri ve cpanel açıkları ile ilgili olarak. Birçok firma bu servisi kullanmaktadır.


5- Windows standart e-posta sistemi
Bu windows sunucularda çalışan en temel e-posta hizmetidir. Genel olarak MailEnable kullanılır. Çok fazla bakım gerektirir. İyi bakım ve destekle kullanılabilir. Ancak sorun yaşama olasılığınız yüksektir. Bu da yine birçok firma tarafından kullanılmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için:
https://www.mailenable.com/

 

Diğer alternatif çözümler:
Bunlar dışında da belki yüzlerce servis var. Tabii bunlar da yine Windows (hMail Server, MailEnable, Zimbra..vb) ve Linux (Exim, Send Mail, Qmail, Zimbra..vb) sunucularda çalışır daha çok. Hepsinin ayrı ayrı lisanslamalarına bakmanız gereklidir. Ancak bu yukarıda verdiğimiz 5 sistem en temel ve en yaygın olanlardır. Seçim tamamen sizin. Tüm bu seçeneklerde her türlü işletim sisteminde ve cep telefonunuz üzerinden e-postalarınızı Outlook benzeri yazılımlarla kullanabilmektesiniz.

Şimdi karar verme zamanı. E-postalar sizin için ne kadar önemli? Bu sorunun cevabına göre hareket etmelisiniz.

Gelelim diğer konuya. Bu da e-posta kullanıcılarının yapması gerekenler. Çok kısa özetliyoruz, yapılacak işler çok basittir:
- Güvenli bir e-posta şifresi. Şifrenizin mümkünse 12 karakter uzunluğunda olması, büyük, küçük harfler, rakamlar ve özel karakterler içermesi gereklidir. Çok basit şifreler kullanmak, kapıyı açık bırakıp dışarı çıkmaya benzer. Kapınızı kilitlemelisiniz.
- Bu şifrenin güvenli bir şekilde saklanması, ortalıkta veya bir kağıtta yazılı bulunmaması. Şifrelerinizi KeePass benzeri yazılımlarda tutabilirsiniz. https://keepass.info/
- Virüs temizlik ve Internet Security yazılımının bilgisayarınızda kurulu olması. Bu yazılımlar için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz: https://www.pcmag.com/picks/the-best-antivirus-protection
- Gereksiz e-posta trafiğinden kaçınılması. Sohbet veya hızlı iletişim için WhatsApp, Skype, Telegram benzeri anlık mesajlaşma yazılımları tercih edilebilir.
- Büyük boyutlu dosyaların e-posta yerine WeTransfer benzeri dosya paylaşım sistemleri üzerinden yapılması.
- Bilgisayar, tablet veya cep telefonunuza şifreli giriş sağlanması (Parmak izi, yüz koruma, çizim, şifre vb.)
- E-postalar ile ilgili en küçük şüpheli durumlarda IT yöneticisine danışılması.

Unutmayın, e-posta hizmetlerine yapacağınız harcamalar, kaybettiklerinizin yanında oldukça düşük kalacaktır.

Bol e-postalı, bol talepli ve spamsız günler...

Not: Burada verilen sistemlerin sunucuları yurt dışında barındırılıyor olabilir. KVK kapsamından nasıl etkilendiği hakkında bilgi için şirket avukatınıza başvurabilirsiniz.