Başarılı bir SEO nasıl olmalıdır? | Venüs Ajans - Dijital reklam ajansı, izmir web tasarım ajansı, sosyal medya yönetimi, kurumsal ve profesyonel SEO

Başarılı bir SEO nasıl olmalıdır?

Başarılı bir SEO nasıl olmalıdır?

30 Aralık 2021 Perşembe

Kullanışlı ve trendlere uygun modern bir web siteniz var. Ancak Google aramalarında çıkmıyorsanız bu yazı tam size göre.

İlk olarak sitenizin tüm içeriğini özgün yani size özel olarak hazırlamanız gereklidir. Özgün ve benzersiz içerik bu işin temelidir. Sağdan soldan kopyala yapıştır şeklinde bir site yapmayın, bu şekilde üst sıralarda yer alamazsınız. Bu bilgiden sonra diğer detaylara bakalım.

Öncelikle web sitenizin altyapısı yani yazılımı ve içerik yönetim paneli, Google’un SEO önerilerine uygun olmalıdır. Siteye eklediğiniz her sayfa için ayrı ayrı SEO ayarlarını yapabilmeniz çok önemlidir. Diyelim bir içerik sayfası, ürün sayfası veya haber eklediniz. Bu sayfa, ürün veya haber için title, description ekleyebilmelisiniz. Sayfanın URL yapısını belirleyebilmelisiniz. Sitede kullandığınız tüm görseller için Alt tag ekleyebilmelisiniz. Bu özellikler varsa doğru yoldasınız demektir. Çünkü web sitenizdeki her sayfanın birbirinden farklı title ve description sahibi olması gerekiyor. Tabii sayfa içeriğinin de bu bilgilerle uyumlu olması. Bir örnekle detaylandıralım. Mesela siz Manisa’da A markası için buzdolabı yetkili servis işi yapan bir firmasınız. Sayfanızın ismi şu şekilde olmalı:

www.firmayetkiliservis.com/a-buzdolabi-yetkili-servis-manisa

Title ve açıklama alanları da bununla uyumlu olmalıdır. Bu sayfa bunu detaylandırmalı ve anlaşılır şekilde açıklamalıdır.

Web sitenizin barındırıldığı hosting kalitesi de en önemli konulardan birisidir. Ortak IP kullanan ve herkese açık sunuculardan kaçınmalısınız. Aynı sunucuda bulunan diğer kullanıcıların verebileceği zararlardan kurtulmak için kendinize özel IP ve SSL kullanabilirsiniz. Çünkü bu hosting içerisinde herkes var; spam dağıtanlar, virüs saçanlar, eski versiyonlu hazır panelli bol açıklı siteler kuranlar... Sizin kurumsal firmaların olduğu bir sunucuda barınmanız gerekir, hatta mümkünse kiralayacağınız bir bulut sunucu daha sağlıklı olacaktır. Bu yüzden başarı için ekstra maliyete katlanmalısınız, ucuzdan her zaman uzak durmalısınız. Siteniz hem çok hızlı açılacak hem de tehlikelerden uzak kalacaktır.

SEO çok detaylı bir konu aslında, işin uzmanlarının çalışması gereken teknik birçok işlem var. Ancak yukarıda açıklananları yapmanız bile size epey ilerleme kaydettirecektir. Bu ilerlemeyi, yani aramalarda üst sıralarda yer almayı siteniz Google tarafından indexlendiğinde kendiniz de gözlemleyeceksiniz.

Tüm bunlardan sonra özel SEO yazılımları ile sitenizi taratıp bütün eksikleri tamamlamanız gereklidir. Bu da teknik kısma giriyor o yüzden detay vermeyeceğiz. Örnek program olarak bunları deneyebilirsiniz. SEO yazılımları maliyetlidir ancak bunları kullanmadan başarılı olmak zordur:

  • Ahrefs
  • Google Search Console
  • SEMRush
  • Moz Pro
  • Woorank
  • Screaming Frog


Bunun dışında site hız testlerini de kontrol etmelisiniz. Bunun için de Google Pagespeed Insights ve Gtmetrix tam size göre.

Bu konudaki daha farklı yazılarımız için bizi takip edebilirsiniz.